Jdi na obsah Jdi na menu
 


Parukář | Perückentaube | Jacobin

 

parukar-vzornik-03.jpg

Názvy dle ES:

de1.png Perϋckentaube fr1.png Capucin gb1.png Jacobin

Zařazení v seznamu plemen ES: strukturoví č. 605

Původ: Indie

 

Plemenné znaky

Hlavním znakem je abnormální délka peří na krku, tvořící kulatý tvar — paru­ku. Holub vzpřímeným držením středně velkého těla působí hrdým a vzneše­ným dojmem.

 

Posuzování

Celkový dojem — držení těla — délka krku a paruka — barva — hlava a zobák.

 

Exteriér

Hlava: malá, čelo klenuté.

Oči: perlové.

Obočnice: bledé, až načervenalé.

Zobák: středně dlouhý, horní část světlá, barva dolní nevýznamná.

Křídla: dosahují téměř konce ocasu, nesená na ocasu, letky poněkud širší.

Ocas: úzký, dobře složený, nepříliš dlouhý.

Opeření: ani příliš měkké, ani příliš tvrdé. Pernaté ozdoby: Růžice — kruhovité víry na obou stranách dolní části krku. Paprskovitě se rozbíhající peří tvoří hřívu, klobouk a řetěz. Hříva — v zadní části vzpřímeného krku, dotýká se horní části zad. Je hustá a pevná a plynule přechází v klo­bouk. Klobouk — těsně uzavřený, ne špičatý uprostřed, nebo hranatý na stranách, dokonale zakulacený. Řetěz — dlouhé peří, až k hrdlu uza­vřené, přes zobák a oči přesahující, v nepřerušované křivce probíhající co nejdále k prsům. Žádná viditelně přečnívající pera.

Nohy: krátké, barva drápků bez významu.

Krk: dlouhý, v přiměřeném poměru k tělu a paruce.

Postava: hrud' úzká, vysoko nesená, záda poměrně úzká, dlouhá.

 

Barva a kresba

Barvy rovnoměrně rozložené, syté a čisté. U červených a žlutých se neúpiné pro­barvení barevných letek připouští. Pruhoví mají pokud možno čistou barvu štítů a intensivní barvu krku, hrudi a pruhů. U červeně a žlutě plavých holubic se na­šedlý nádech na hrudi připouští. Kresba tygrů pokud možno rovnoměrně rozlo­žená (ne plošná). Kromě bílých mají ostatní mniší kresbu. Bílá je hlava, 6-10 ruč­ních letek a ocas s podocasníkem. Kresba hlavy probíhá pod zobákem a blízko pod očima.

 

Rázy

Bílí, černí, červení, žlutí, modří černopruzí, modří bezpruzí, stříbřití, červeně pla­ví, žlutě plaví. Tygři — černí, červení a žlutí.

 

Vady

Skrčený postoj, hrubé, nebo nemotorné tělo, šavlovité letky, krátké, tvrdé, příliš měkké, nebo vlasové peří, pěšinkovitá (podélná) růžice, příliš krátký klobouk, kte­rý nechá vystoupit hlavu, příliš zkadeřená hříva, otevřený řetěz, nedostatky bar­vy a kresby, nápadně bílé opeření břicha, více než 10 a méně než 6 bílých kraj­ních letek.

 

Kroužek č. 8