Jdi na obsah Jdi na menu
 


Staroholandský kapucín | Althollándischer Kapuziner | Old Dutch Capuchine

staroholandsky-kapucin-vzornik-02.jpg

Názvy dle ES:

 de1.pngAlthollándischer Kapuziner fr1.png Capucin Hollandais gb1.png Old Dutch Capuchine

Zařazení v seznamu plemen ES: strukturoví č. 603

Původ: Indie, zušlechtěn v Holandsku.

 

Plemenné znaky

Středně velký, v typu mezi rejdičem a polním holubem, vodorovně neseného těla, s charakteristickou límcově tvarovanou kapucí na krku.

 

Posuzování

Celkový dojem — typ — kapuce — barva a kresba — barva očí.

 

Exteriér

Hlava: protáhle zaoblená, čelo široké, dobře klenuté.

Oči: perlové, s bílým kroužkem kolem zornice.

Obočnice: červené

Zobák: středně dlouhý, jemný, světlý. Ozobí jemné, hladce přiléhající.

Křídla: nepříliš dlouhá, složená, záda kryjící.

Ocas: maximálně střední délky, dobře složený, vodorovně nesený.

Opeření: pevné a nepříliš dlouhé, kapuce vysoká, vzpřímená, hustá, zakulace­ná, bez zlomů, po straně poněkud od hlavy odstávající a bez přeruše­ní přecházející do krčního límce, přední stranu krku ponechává otevře­nou. Po stranách krku tvoří opeření oválné růžice, s krkem souměrné. Přední strana hlavy a oči zůstávají kapucí nezakryty.

Nohy: střední délky, neopeřené, drápky světlé.

Krk: středně dlouhý, hrdlo dobře vykrojené.

Postava: hrud' široká, dobře zaoblená, záda široce nasazená, dozadu se zužující.

 

Barva a kresba

Všechny barvy pravidelně rozložené, syté a čisté. Barevné letky červených a žlu­tých vyúsťují světle. Modří a stříbřití s pokud možno čistými štíty. Plaví s intensiv­ní barvou krku, prsou a pruhů. U červeně a žlutě plavých holubic se našedlý ná­dech v barvě prsou připouští. Kresba je starým tvarem mniší kresby. Bílá je hlava až do 1/2 cm pod očima, 7-12 krajních letek, hřbet, ocas, břicho, stehna, a pod­ocasník. Barevné zákresy za bérci se připouští. Ostatní opeření je barevné, včet­ně vnitřní strany kapuce a spodku těla až ke stehnům. U tygrů musí zůstat za­chována mniší kresba.

 

Rázy

Černí, šedohnědí, červení, žlutí, bílí, modří černopruzí, stříbřití, tygři, červeně pla­ví, žlutě plaví, černí, červení a žlutí.

 

Vady

Dlouhé, nebo úzké tělo, spadající držení těla, otevřená záda, neúpiná kapuce, měkké peří, dělené opeření zátylku, silná, dopředu nakloněná kapuce, tmavý, nebo potemnělý zobák, chybná kresba hlavy, méně, jak 7 a více jako 12 bílých letek, rozdíl více jak 3 bílých letek, nečistá barva, u tygrů mnoho „šimlovaného" peří.

 

Kroužek č. 8